Speaking in Kuala Lumpur, Malaysia, Nicholas Curtis of Lynas said the company's plant would be in operation this year.
Speaking in Kuala Lumpur, Malaysia, Nicholas Curtis of Lynas said the company’s plant would be in operation in 2011.

Rahsianya kenapa? kerana ia akan mengkayakan Tanah Melayu dan menjayakan rancangan pembangunan lain yang kerajaan Tanah Melayu dibawah pimpinan PM Najib rancangkan.

Dilaporkan Tanah Melayu akan mendapat keuntungan sebanyak 1.7 billion USD (lebih kurang RM5.6 billion) ini bersamaan 1% dari keseluruhan pengeluaran ekonomi negara GDP (baca sumber info).

1% amatlah banyak menyumbang kepada tabungan negara. Bayangkan, penggal ketiga tahun 2013 GDP Malaysia ialah 5.0 (baca sumber info). 1% dari 5%, nisbah sangat besar.

Oleh kerana ketua pembangkang (pakar ekornomani selangor) tahu keuntungan ini akan mejayakan rancangan kerajaan Tanah Melayu pimpinan Najib, maka dia bersungguh2 menghalang kejayaan ini. Hentikan atau ganggu dengan apa cara sahaja, supaya Lynas tidak berjaya?

Walaupun dia tahu yg LYNAS ADALAH SELAMAT dan disahkan oleh pakar2 kimia dan juga agensi cabang dari United Nation iaitu di > The International Atomic Energy Agency baca artikelnya di > Malaysia Plan Meets Standards, U.N. Agency Says.

Pakar Kimia Antarabangsa Sahkan Lynas Adalah Selamat

Selain United States, Mongolia, Vietnam, India juga sedang cuba untuk membina loji seperti Tanah Melayu ini.

Nadir bumi tidaklah se radioaktif seperti yg digembar gemburkan. Memang ia ada bahan thorium. Tetapi bahan thorium ini sangatlah berharga pada masa kini untuk menggantikan tenaga nuklear dan Tanah Melayu sekali lagi mendapat tempias bahan ini untuk di jual pada dunia – baca kepentingan bahan thorium > Investing in the Future of Thorium website rujukan di www.thoriumenergycheaperthancoal.com

Loji gebeng ini yg terbesar di dunia dan kedua selepas negara China, yang mengawal 95% pasaran dunia. Negara2 lain berkejar nak bina loji ni! termasuk USA baca sumber di sini > Rare earth metals are essential for many of the technological advancements we rely on today.

Mungkin kesilapan pakar ekonomi Kerajaan yang lepas pandang akan jenis sabotaj ini, yang mana mereka patut lebih dahulu menyebarkan atau membuat penerangan jelas sebelum mula projek. Atau lebih baik apa yang jadi skrg? sbb kalau bagi tahu awal, langsung tak siap loji tu agaknya..

Pakar PAS Che Rosli pun dah jelaskan ia selamat dan pelik kenapa pembangkang (tak termasuk dia Che Rosli..) PR dan DAP tanak lynas berjaya..

1mk – tuah ayam nampak di kaki, mungkin tuah najib pada Lynas?